شاهی (تره تیزک) از خانواده چلیپاییان با نام علمی (Lepidium sativum) میباشد. این گیاه بومی مدیترانه شرقی است و در نواحی مختلف ایران نیز پرورش می یابد. شاهی یا تره تیزک یا تره تند که یک نوع سبزی خوردنی است که به صورت خام و گاهی پخته مصرف میشود. به بذر آن سپندان گویند و در زبان مازندرانی به آن ترتیزک نیز میگویند.
برگ های آن سبز روشن، گل هایش کوچک و به رنگ سفید یا قرمز ارغوانی و با عطر ملایم به طور گروهی در انتهای شاخه ظاهر میشود، میوه آن بیضوی به طول تقریبی ۵۰ میلی متر و عرض ۴ میلیمتر است.
تخم شاهی دارای آلکالوئیدی به نام اسید سناپینیک و کولین اتر Choline Ether و یک اسانس روغنی که خاصیت ساخت استروژن را در بدن دارد میباشد. تخم شاهی را اگر در آب خیس کنید لیزاب و لعابی ایجاد میکند که میتوان به جای صمغ عربی و کتیرا از آن استفاده کرد. شاهی گیاهی است یک ساله و خودرو که طول آن به ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتر می رسد. برگ، گل، میوه و دانه شاهی از مهمترین قسمتهای این گیاه بهاری هستند.