بهترین ابزار اعمال مدیریت صحیح در گاوداری انجام رکوردگیری است؛ زیرا که شناخت گاو پر تولید و حذف گاوهای غیر اقتصادی و تنظیم برنامه غذایی متوازن و درست فقط از این طریق عملی و میسر است. در حالی که هر روش دیگری برای اجرای این برنامه سؤال برانگیز است.
هر نوع فعالیت اصلاح نژادی پس از ثبت مشخصات و رکوردگیری وابسته به تجزیه و تحلیل آماری این اطلاعات، جهت سنجش عملکرد گله است. تعداد زیادی صفت نظیر تولید شیر و اجزای آن صفات عملکردی مانند طول عمر باروری و سلامتی وجود دارند که به طور مستقیم سودآوری دامداری را تحت تأثیر قرار میدهند. طولانی شدن مدت خشک بودن گاو شیری و تأخیر در زایش و آغاز شیردهی تلیسه ها، بر میزان درآمد هر گاوداری تأثیر بسزایی خواهد داشت.
هر گونه عقب افتادگی در جفت گیری و آبستنی و برگشت مجدد حالت فحلی برای دامدار هزینه خواهد داشت. طبق تحقیقات به عمل آمده در آمریکا همه ساله حدود ۸ تا ۱۰ درصد از گاوهای شیری به علت نازائی و تأخیر در آبستنی حذف میشوند که این رقم در میان کل گاوهای حذف شده به علل مختلف به ۳۶ درصد می رسد. اگر زمان غیر آبستنی در فاصله دو زایش در گاوهای شیری از ۱۰۰ روز تجاوز کند حداقل زیان وارده برای هر روز و سالانه برآورد میگردد؛ لذا هر عملی که بتواند جلوی زیان ها را گرفته و موجب اطلاع مدیریت گله گردد، مغتنم بوده و به وضعیت مالی دامداری کمک می کند.
در حال حاضر در اکثر کشورهای توسعه یافته دنیا که در زمینه صنعت گاو شیری فعالیت دارند مراکز بهبود مدیریت (DHI) در پیشبرد اهداف تعیین شده برای این صنعت فعالیت می کنند. با توجه به وسعت صنعت گاو شیری در ایران نیاز به وجود مراکز بهبود مدیریت که بتواند به صورت مؤثر و فعال عمل کند کاملا ملموس است. اگرچه بالاترین فرصت اقتصادی شاخصهای مختلف تولیدی در اغلب دامداری ها مربوط به مقدار شیر تولیدی روزانه است ولی از حیث مقدار و سهم صفات اقتصادی دیگر و در نهایت سود در بین سیستمهای مختلف تولیدی تفاوت عمده ای وجود دارد.
واضح است این امر با بررسی و قیاس دامداری ها به کمک گزارش های تحلیلی و آماری یکنواخت و اجرای طرح بهبود مدیریت در سطح کشور قابل برآورد خواهد بود. نوع خدمات، نحوه ارائه سرویسها بر حسب نیاز هر کشور متفاوت است؛ ولی به طور کلی این مراکز خدماتی مانند ثبت اطلاعات فردی گاوها، ثبت رکوردهای تولیدی، تولیدمثلی و سلامتی دام، تغذیه و ارائه گزارش های دوره ای و مشاوره ای را جهت بهبود وضعیت عملکردی گله ها و افزایش سود خالص ارائه می کنند.
برای چندین دهه DHI یک بخش مهم در زمینه بهبود مدیریت ارزیابی ژنتیکی دامها در کشورهای مختلف مطرح بوده است. این موضوع امروز و آینده در مورد ارزیابی ژنومیک هم صادق است؛ زیرا که انتخاب و پیشرفت ژنتیکی فقط برای صفاتی که دارای رکورد هستند قابل دستیابی خواهد بود.
طبق آمار شورای اصلاح نژاد گاو شیری بیش از 4200000 رأس گاو ماده در ۱۳۸۰۰ گله تحت پوشش مراکز DHI در کشور آمریکا قرار دارند که هزینه این خدمات کم تر از ۰/۵ درصد نسبت به هزینه های کل دامداری در سطح گله های تحت پوشش برآورد شده است و این مقدار ۸۴ درصد از درآمد متوسط دامدار را تحت تأثیر قرار می دهد.