جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

دانلود کتاب گیاه پزشکی سویا

آفات، بیماری ها و علف های هرز سویا

کتاب گیاه پزشکی سویا
دانلود از طریق اشتراک ویژه
فرمت فایل: PDF
تعداد صفحات: 112
سال انتشار: 1400

اشتراک رایگان

رایگان بدون محدودیت زمانی
  • دانلود روزانه 5 فایل از بین فایل های رایگان
  • دانلود فایل های اشتراک ویژه

اشتراک 1 ماهه

تومان 50 هزار 30 روز
  • دانلود روزانه 5 فایل از بین فایل های رایگان
  • دانلود روزانه 5 فایل از بین فایل های اشتراک ویژه

اشتراک 3 ماهه

تومان 100 هزار 90 روز
  • دانلود روزانه 5 فایل از بین فایل های رایگان
  • دانلود روزانه 10 فایل از بین فایل های اشتراک ویژه

اشتراک 6 ماهه

تومان 180 هزار 90 روز
  • دانلود روزانه 10 فایل از بین فایل های رایگان
  • دانلود روزانه 15 فایل از بین فایل های اشتراک ویژه

سویا گیاهی است با نیازهای اکولوژیکی خاص که در صورت مساعد بودن شرایط کشت توان تولید عملکرد دانه تا ۵ تن در هکتار دارد. عدم دستیابی به حداکثر عملکرد در ایران دلایل گوناگونی دارد. تغییرات اقلیم در سالهای اخیر که با افزایش دما به خصوص در زمان رشد زایشی و مرحله گلدهی سویا همرا میباشد. این پدیده سبب شده است تا تغییرات فیزیولوژیکی در گیاه صورت گیرد. تغییرات مزبور منجر به اختلال در سیستم گل و غلاف میشود که نهایتا سبب عدم باردهی یا کم باردهی میگردد.

عملکرد سویا تا حد زیادی به مدیریت بیماریها بستگی دارد. در سالهای گرم و خشک بیماری پوسیدگی زغالی به طور گسترده ظاهر شده و عملکرد سویا را به شدت کاهش میدهد و در شرایط مرطوب ممکن است سایر بیماری ها به خصوص پوسیدگی های ریشه و طوقه شیوع پیدا کنند. رعایت اصول به زراعی از جمله زه کشی، آبیاری منظم، رعایت تناوب به راحتی از خسارت شدید بیماریها میکاهد. در فصل اول این کتاب به مهم ترین بیماریها و روشهای مدیریت آنها اشاره شده است.

سویا همچنین در طول دوره رویش در معرض خسارت برخی آفات قرار می گیرد. شیوه خسارت آفات با یکدیگر متفاوت است. بعضی از برگها تغذیه می کنند و برخی دیگر غلاف یا دانه را مورد حمله قرار میدهند و برخی نیز با مکیدن شیره گیاهی باعث ضعف بوته و کاهش عملکرد میشوند. مبارزه با آفات سویا به خصوص در موقع گل کردن گیاه اهمیت زیادی دارد و از این مرحله به بعد هر گونه صدمه به برگ غلاف و دانه مستقیماً باعث کاهش عملکرد دانه می شود. در این صورت جهت کنترل آفت لازم است اقدام به کنترل شیمیایی آفت نمود.

رعایت مسائل به زراعی از جمله تاریخ و عمق کاشت مناسب بذر، تراکم گیاه، آبیاری به موقع و دفع علفهای هرز به کاهش خسارت آفات کمک میکند. تاکنون ۳۹ گونه از حشرات زیان آور در مراحل مختلف رشد گیاه سویا مورد شناسایی قرار گرفته اند، که از این مقدار فقط تعداد محدودی به صورت آفت کلیدی و خسارت زا در مزارع ایران تشخیص داده شده است، که در فصل دوم این کتاب به شرح آن ها پرداخته شده است.

کاهش عملکرد ناشی از تداخل علف های هرز از جمله مهمترین عوامل محدود کننده تولید سویا به شمار میرود. علفهای هرز برای نور، آب و عناصر غذایی به رقابت با سویا می پردازند و به خصوص چنین رقابتی در اوایل فصل رشد بسیار حائز اهمیت است. عمده کاهش عملکرد ناشی از رقابت علف های هرز طی شش هفته اول پس از کاشت اتفاق میافتد. از این رو تاکید اصلی روی کنترل علفهای هرز میبایست معطوف به این دوره زمانی باشد. البته علفهای هرز رویش یافته در اواخر فصل رشد نیز ممکن است عملیات برداشت محصول را با مشکل مواجه سازند در فصل سوم کتاب، علف های هرز رایج در مزارع سویای کشور معرفی و نحوه کنترل آنها توضیح داده شده است.

فهرست مطالب

پیش نمایش 10 صفحه اول